תחזוקה שוטפת


גם למחשב שלנו מגיע טיפול מידי פעם, כי כמו כל דבר, אם נזניח אותו מצבו יתדרדר עד שבסופו של דבר נתחיל לאבד מידע, המחשב יעבוד לאט יותר ויותר והכי נורא הוא שהמחשב יוכל בסוף לקרוס טוטלית!!!  ולכן המסקנה היא שעדיף למנוע זאת ע"י תחזוקה שוטפת.
 
מה זאת אומרת תחזוקה שוטפת?
תחזוקה שוטפת נבצע ע"י  תוכנות מסוימות הדרושות לביצוע העניין  וכל מה שצריך זה לזכור לעשות את זה.
זה כל כך קל עד שלחלונות 98 / 2000/ XP יש אפילו תוכנה מיוחדת שאומרים לה לעשות את התחזוקה השוטפת באופן אוטומטי וזהו!!! ניתן למצוא את התכנות לתחזוקה שוטפת ב"לוח הבקרה". ב-windowsXP יש קטגוריה שלמה הנקראת maintainess , ובשאר הגרסאות יש תכניות כגון "מתזמן המשימות", "ניקוי דיסק" ועוד.
 


מה צריך לעשות?
 
דבר ראשון והכי חשוב זה...שיהיה קצת מקום פנוי על הדיסק הקשיח.
למה? חלונות צריכה מקום למערכת הזיכרון הוירטואלי . ולכן חשוב לשמור באופן קבוע שכמות המקום הפנוי תהא בין  100 מגה בייט ל- 200  .
איך מפנים מקום על הדיסק הקשיח?
קלי קלות, כל שעלינו לעשות זה להסיר תוכנות שאינן בשימוש וכן להעביר קבצים שאינם תוכנות לדוגמא מסמכים למחיצה/ כונן אחר.

אין מענישין אלא מזהירים תחילה…


אם לא נפנה מקום בדיסק , יותר  קבצים יתפצלו וכך מצב הפיצול הכללי מתדרדר יותר מהר מכרגיל. אם עובדים עם מעט  מקום פנוי, המחשב לא יוכל להגדיל את הזיכרון הוירטואלי ויתקע או יסרב להפעיל תוכנות כבדות.
 
דבר נוסף, יש לסרוק את הדיסק הקשיח ולתקן שגיאות.
פרט לקבצים שאתה יוצר ושומר ומוחק, ישנן עוד פעולות שהמחשב מבצע .למשל, כשאתה נכנס לאתר אינטרנט, המחשב כותב לדיסק הקשיח מידע מאתר זה על מנת להציג אתר זה בעתיד. אבל קורה שהמחשב שוגה בכתיבה וגורם לשגיאה בדיסק שגוררת לעיתים לקבצים להתקלקל, או לחשוב בטעות שיש יותר מקום משבאמת.  חמור?! אכן כן. אך אל דאגה לחלונות יש תוכנה הנקראת סורק הדיסק העוזרת לתקן את השגיאות הללו.
 
איך מגיעים לסורק הדיסק?
בחר בהמחשב שלי , הקש בעזרת הכפתור הימני של העכבר על כל כונן שהוא פרט לכונן התקליטורים! בחר במאפיינים. עתה,  גש לדף השני (כלים) ולחץ על הכפתור בדוק עכשיו. את פעולת הסריקה יש לבצע על כל המחיצות, אם יש לנו יותר מאחת ואפשר גם לבצע על דיסקטים. נבחר את הכונן בו אנו מעוניינים לבצע את הסריקה:



כל כמה זמן לסרוק?
תלוי בכמות השימוש במחשב. אם אתה משתמש באופן תמידי – כל שבוע. פעם בשבועיים במחשב ממוצע ופעם בחודש אם המחשב לא נמצא הרבה בשימוש.
 
אין מענישים אלא מזהירים תחילה…
אם לא סורקים ומתקנים את הדיסק, השגיאות שמצטברות גורמות לשתי תוצאות :
א.        נפח מהדיסק מבוזבז מכיוון שהמחשב חושב שקטעים מהדיסק תפוסים על ידי קבצים בזמן שהם לא תפוסים בפועל.
ב.         קבצים נהרסים בלי שנוכל לראות זאת וכך אנו מאבדים נתונים. 
 
 
דבר נוסף, איחוי המידע בדיסק.
מכיוון שהמחשב כותב ומוחק ושוב כותב ומוחק וחוזר חלילה… קורה שנוצרים לנו מקומות ריקים בדיסק  . לאחר מכן, המחשב מאחסן באותם מקומות קבצים אחרים. לפעמים, צריך המחשב לאחסן קובץ גדול ואז הוא מחלק אותו ומאחסן כל חלק קטן ממנו במקום שונה בהתאם לגודלו. והתוצאה… כאשר קובץ מאוחסן ככה, לוקח למחשב קצת יותר זמן לקרוא אותו . ככל שירבו הקבצים הללו, כך תפקוד המחשב יהיה איטי יותר ויותר.
מה הפתרון ? ישנה תוכנה מיוחדת הנקראת מאחה הדיסק שגם היא חלק מחלונות.
מה התוכנה עושה? התוכנה עורכת בדיקה  כמה קבצים מכל הקבצים הקיימים הינם קבצים מפוצלים, וכאשר היא מוצאת אותם היא עורכת אותם מחדש ע"י זה שהיא קוראת אותם וכותבת אותם מחדש בצורה תקינה.
 
איך מגיעים לתוכנה? פתח התחל , בחר בתוכניות ועזרים. או פתח את "המחשב שלי" , הקש בעזרת המקש  הימני של העכבר על אחד הכוננים פרט לכונן התקליטורים, עתה  בחר במאפיינים, גש לדף השני (כלים) ולחץ על המקש "אחה עכשיו". יש לבחור את הכונן אותו אנו רוצים לאחות:

 

את פעולת האיחוי יש לבצע על כל המחיצות, וכדאי לבצע פעם בחודש במחשב ממוצע וגם כאן אפשר להסתפק בפחות אם המחשב לא נמצא הרבה בשימוש.
 
אין מענישים אלא מזהירים תחילה…
אם לא מבצעים איחוי, יותר ויותר קבצים מגיעים למצב של פיצול ולוקח למחשב יותר זמן לקרוא אותם והוא עובד יותר ויותר לאט.
 
דבר נוסף, בדיקת מאווררים.
לכל מחשב יש כיום לפחות שני מאווררים בתוכו , וכמו שבני אדם צריכים לפעמים קצת רוח גם המחשב על חלקיו השונים זקוק למשב רוח קלה.
אילו חלקים יש להם מאוורר? ספק הכוח הוא הטרנספורמטור, המעבד המרכזי, המארז( קדמי ואחורי ) ,הכרטיס המסך.
לכל מחשב יש צירוף אחר של המאווררים הללו ולכן אם לחלק מסוים אין מאוורר הוא יהיה חלש יותר. אורך החיים של מאוורר מסוים יקבע עפ"י  כמות הלכלוך באזור המאוורר  וכן לפי כמות השימוש.


ישנם  מחשבים מסוימים שלהם יש  מאוורר שהוא שייך למארז וגם למעבד ומחובר דרך תעלת פלסטיק מיוחדת.  אורך החיים של מאווררים אילו הינו בין שנה לשנתיים.
 
 
אם הוא לא פועל בשיא היעילות או  בכלל לא פועל , החלק שאמור להתקרר לא מתקרר ועלול לעבוד לא טוב או להישרף כליל.
איך בודקים תקינות מאוורר? פשוט וקל, הנח ידך על גב  המארז באזור הספק. הספק חם עד כדי כאב? אזי המאוורר לא פועל,  לגבי המאוורר של המעבד . למי שלא יודע לפרק את המארז, הזמן טכנאי מחשבים לפחות פעם בחצי שנה. למי שיודע לפרק את המארז, כדאי לבדוק את המאווררים פעם בחודשיים-שלושה.
 
תחזוקה אוטומטית ישנן תוכנות שמבצעות תחזוקה אוטומטית. המוכרת מכולן היא תוכנת Norton Utilities של חברת סימנטק.  התוכנה של היום עושה כמעט הכל ויש אפילו גרסה המשלבת בתוכה אנטי וירוס. התוכנה מפקחת על מצב הדיסק מבחינת איחוי וסריקה ומתקנת שגיאות כמעט מייד כאשר הן מופיעות. התוכנה גם מפעילה איחוי אוטומטי כאשר המצב מתדרדר.



גם לחלונות 98 יש אשפי תזמון המאפשרים להפעיל את תוכנות התחזוקה באופן אוטומטי כל זמן קבוע שתקבע, ואפשר אפילו לבקש שהתוכנה תופעל כאשר המחשב אינו פעיל בכלל.
 

.שלום, אורח

סידור וניקוי הדיסק הקשיח
שאלות לתירגול
תחזוקה שוטפת
הכל על וירוסים
אנגלית גיבוי
שאלות לתירגול
היסטוריה שיפור העבודה היומיומית
שאלות לתירגול
אזרחות, אקטואליה וחברה זהה את החומרה במחשב
שאלות לתירגול
כל הזכויות שמורות למערכות מידע אית“ן©