ראשי->אינטרנט->קניה באינטרנט

קניה באינטרנט?? אבל איך?!


זה לא כזה מפחיד כמו שאתם חושבים... כדאי להבהיר כמה נקודות לפני שמבצעים את הקניה:

לגבי כרטיס אשראי:

אם אתה מבוגר וזכאי לכרטיס אשראי, תצטרך לבקש מן הבנק כרטיס אשראי בינלאומי- כרטיס מיוחד המאפשר קניה בחו"ל. המאפיין כרטיסים אלה הוא שיש להם מספר בן 15-16 ספרות לעומת 8 ספרות המקובלות ברוב הכרטיסים.

כדאי לבדוק עם הנהלת הבנק שלך לפני הוצאת כרטיס מכיוון שיש בנקים שאינם מרשים שימוש בכרטיסים כאלה באינטרנט. אמנם הם אינם יכולים למנוע ממך להשתמש בכרטיס אך יכולים להוסיף סעיף בחוזה הרכישה של הכרטיס כי ביטוח גניבה אינה תקף בקניות מחוץ לארץ או שנעשו על גבי האינטרנט...ואם נגנב מספרך- אז באמת חבל לך על הזמן...

מה כדאי לקנות באינטרנט?
על הרבה מוצרים שנמכרים בארץ יש מכס גבוה וכן מע"מ ועמלת יבוא של היבואן. במקרים מסוימים קופץ המחיר במאות אחוזים. דוגמא: מערכת לייפסטייל 8 של בוס - מערכת סטריאו שעולה בחול כ- 1300 דולר (6500 ש"ח כולל מע"מ) נמכרת בארץ במחיר של קרוב ל - 20,000 ש"ח. כאשר הנך רוכש דברים באינטרנט, המחיר שאתה רואה באתר אינו כולל מכס, מע"מ ומשלוח. אם אתה רוכש מוצר קטן וזול כמו ספר, תקליטור, ווקמן או כרטיס מחשב, לרוב לא תצטרך לשלם כלום חוץ ממשלוח - על כך אפרט בהמשך. מוצרים גדולים פיזית (גם אם הם זולים), יקרים (מעל 50 דולר) לרוב נעצרים על ידי המכס ואז תקבל זימון לברור ותצטרך לשלם מע"מ ואולי אפילו מכס. גם על כך אפרט בהמשך. ככל שהבדל המחיר לעומת הארץ גדול יותר, כך משתלם יותר לרכוש בחו"ל ובנוסף - קניה של כמה פריטים (כמה ספרים או כמה תקליטורים) מוזילה את העלות של כל פריט בנפרד כי כך דמי המשלוח מתחלקים בין הפריטים.
כך נראה טופס קניה לדוגמא באתר הקניות של וואלה:


איפה כדאי לקנות?
באינטרנט מאות אלפי חברות שישמחו לקחת את כספך ולהעלם איתו. לעומתן יש כמה אלפי בתי עסק לגיטימיים אבל מבולגנים שעלולים לחייב אותך פעמיים בטעות או לשכוח לשלוח לך את המוצרים. אנחנו מעדיפים את מאות בתי העסק המתוכננים היטב לסחר באינטרנט ובעלי ניסיון בתחום. עסקים כאלה הם למשל חנות הספרים AMAZON, המציעה בימינו המון דברים מעבר לספרים.

בבואך לבחור בית עסק, הכנס לאתר של החברה ובחן אותו בתשומת לב. האם יש קישורים שאינם עובדים?, האם הוא פועל לאט מדי (כאילו שהחיבור לאינטרנט רע ולא אמין...), האם האתר קטן מאוד (פחות מ-5 דפים), האם המחיר מבלבל ולא ברור (למשל, לא ברור אם זה דולר או לירה סטרלינג), האם מחיר המשלוח לא ברור (לא מפורט משלוח לחו"ל או כמה זה עולה), האם מבחר המוצרים מצומצם מאוד, האם קשה או מבלבל ליצור קשר עם החברה (אין מספר טלפון, או אולי יש רק מספר טלפון, קיבלת תשובה בדואר אלקטרוני אחרי שבוע ולא אחרי יומיים) וכו'.
אם אינך בטוח, שאל את חבריך אם הם מכירים את החברה ואם היא מוכרת כאמינה.

איפה לא כדאי לקנות?
אל חברות הממוקמות מחוץ לאמריקה, ובמיוחד בארצות כמו סין, קוריאה, הודו, רוסיה וארצות ערב כדאי להתייחס ביתר חשדנות. אם המחיר זול במידה מוגזמת (וידאו ב-60 דולר?!?!) - כדאי לבדוק שנית את העניין כדי לוודא שלא יחייבו אותך פעמיים או בכמה תשלומים. אם המוצר מוצג ללא פרטים טכניים ומאפיינים או דגם שאינו מוכר, כדאי לוודא שמדובר במוצר תקין, חדש ואמין.

כמה עולה המשלוח?


המשלוח גורם לרכישה להפוך ללא כדאית לעיתים קרובות מאוד. שרות הדואר האמריקאי מכונה "USPS" ואסור להתבלבל בינו לבין שירות "UPS" שעולה פי כמה וכמה.
משלוח בשרות הדואר עולה לרוב בין 5 דולר לחבילה קטנה ועד 30 דולר לחבילה גדולה למדי. שירות UPSהוא מהיר ואמין יותר, אך המשלוח יעלה לפחות 50 דולר וכך גם בשרות מקביל המכונה "פדרל אקספרס". הרבה עסקים אינם מאפשרים כלל משלוח על ידי שרות הדואר הרגיל ולכן לא כדאי להזמין מהם אלא אם כן המוצר אינו ניתן להשגה בארץ כלל.
עסקים מסוימים כמו חברת AMAZONוחברת CDNOW מחזיקים מחסני משלוח באירופה וכך החבילה תגיע מהר יותר במידה משמעותית - לרוב שבוע עד שלושה שבועות. ההמתנה לחבילה בשרות הדואר הרגיל מאמריקה עלולה להגיע לחודשיים ובתקופות עומס אף יותר.
ככלל, המשלוח מורכב לרוב ממחיר בסיסי ותוספת של סכום מסוים לכל פריט. מכיוון שסכום הבסיסי מתחלק בין הפריטים, לרוב משתלם יותר לבצע הזמנה מרוכזת כל כמה פריטים ואפילו לרכז הזמנה של כמה חברים. מחיר המשלוח של ספר אחד, לדוגמא, הוא 6 דולר. מחיר המשלוח של עשרה ספרים הוא 24 דולר (2.4 דולר לכל ספר) ולא 60 דולר.

עד כמה זה בטוח?
כמעט כל החברות מבצעות את ההזמנה באמצעות טכנולוגיה המכונה SSL.כך, מספר כרטיס האשראי המועבר ממך לאתר הנו מקודד ולא ניתן לגניבה. גם ללא שימוש ב - SSL,קשה מאוד לגנוב את המספר ולרוב הסיכון לגנב אינו משתלם. מרבית הגניבות נעשות על ידי חדירה למחשב החנות וגניבת כל מספרי האשראי ממנו וגם החנויות הטובות והאמינות ביותר חשופות לסיכון כזה.זו ההודעה שנקבל כאשר ניכנס לאתר מאובטח:


במידה וכרטיס האשראי שלך מאפשר קניה באינטרנט, אתה אמור להיות מבוטח בפני גניבת הכרטיס ולכן עליך לעקוב אחרי הפעולות המתבצעות בחשבונך. רכישה בחו"ל מחויבת בחשבונך מיידית ולא בתחילת החודש הבא וכך תוכל לראות מיידית אם נגנב מספרו של הכרטיס.
אם אתה רואה חיוב בחשבונך ולא קנית כלום - הודע מייד לחברת כרטיסי האשראי שלך והביטוח יכסה את מחיר הגניבה. במקרה כזה חברת האשראי מחויבת להחזיר לך את הכסף במהירות, וזוהי הופכת להיות בעיה שלה מול העסק שחייב אותך שלא-כדין.
חברות כרטיסי האשראי שוקדות על יצירת אמצעי קניה באינטרנט שיהיה בטוח לחלוטין, אך בינתיים נצטרך להסתפק במה שיש לנו.

חשוב לדעת לפני שמזינים את פרטי כרטיס האשראי, כי הדפדפן מציג על המסך אינדיקציה לכך שאתה נמצא במצב "בטוח", כלומר שהתקשורת מול החברה מקודדת (SSL). בזמן שאתה גולש באתר ובוחר אילו מוצרים אתה רוצה, התקשורת איננה מאובטחת ורק כאשר אתה מגיע לשלב ביצוע הקניה עצמה (הזנת פרטיך האישיים וכרטיס האשראי), התקשורת עוברת למצב מאובטח והדפדפן מציג אינדיקציה גרפית לכך.
בדפדפן "אינטרנט אקספלורר", מוצג מנעול קטן בצדו הימני של המסך, בתחתית הדף.

קניתי כבר. מה קורה עכשיו?
לאחר הקניה, רוב החברות ישלחו אליך אישור סופי בדואר אלקטרוני עם מספר הזמנה. הדפס ושמור את הנייר הזה כל מקרה. אם רכשת משהו מאירופה, צפה לחבילה לאחר שבוע עד שלושה שבועות. אם רכשת מאמריקה, צפה לחבילה אחרי 6-8 שבועות אך חכה לפחות 11-12 שבועות לפני שאתה נכנס לפאניקה.
אם עברו 8 שבועות ולא הגיע כלום - גש לדואר באזור מגוריך (לסניף שבו אתה מקבל חבילות לרוב) ובקש מהפקיד לחפש את החבילה שלך. חזור על כך כל שבוע וחצי. אם עברו 12 שבועות ועדיין כלום...צור קשר אם החברה המוכרת, הסבר להם מה קרה בשפה ברורה ומנומסת וקווה לטוב. חברות גדולות יעדיפו להחזיר את כספך או לשלוח לך מוצר נוסף מאשר לאבד אותך כלקוח.
דוגמא לאתר קניות ישראלי מוכר, הוא האתר www.zap.co.il:


 

מה אם החנות בחו"ל לא מוכנה לשלוח לארץ?
באותה מידה שאנשים חוששים למסור את פרטי האשראי שלהם באינטרנט, כך גם חנויות רבות לא סומכות על קונים ולא רוצות לשלוח להם ציוד לחו"ל – בגלל שקשה להם להתגונן מפני גניבות ממישהו מחו"ל. בעבר פעלה בארץ חברה בשם http://www.mustop.com שהציעה פתרון לנושא, אבל לצערנו הרב החברה פשטה רגל. נכון לעכשיו, אם החברה לא רוצה או לא יכולה לשלוח לארץ, אין מה לעשות חוץ מלחפש את זה במקום אחר.

מה אם אני קונה מחנות שלא מוכנה לקבל כרטיסי אשראי או מאדם פרטי?
קניית ציוד מיד שניה הוא דבר מסוכן בפני עצמו בגלל החשש מקניית ציוד דפוק, אבל דרך האינטרנט יש חשש נוסף בגלל שאנחנו עובדים מול אדם שאיננו מכירים ואיננו רואים והוא עלול פשוט לקחת את כספנו ולהעלם. בגלל זה הוקם לא מזמן שירות מיוחד בשם PayPal שתפקידו לגשר בצורה בטוחה בין אנשים באינטרנט. על ידי רישום באתר של החברה, אפשר לשלוח תשלום במזומן לכל אדם בכל מקום בעולם ולחייב את הסכום על כרטיס האשראי הבין לאומי שלנו. אותו אדם יקבל את התשלום מחברת פיי-פל במזומן.

יש המון אתרים שמנהלים גם מכירות פומביות, דוגמא לאתר כזה הוא האתר www.netaction.co.il:

לסיכום - כאשר הקניה נעשית מאחת החברות המובילות בעולם, הקניה בטוחה כמעט לחלוטין.

.שלום, אורח
מהו האינטרנט
כיצד מתחברים?
יצירת חיגן
מהו דפדפן?
כתובת אינטרנט
חיפוש באינטרנט
הורדות באינטרנט
שאלות לתרגול
מהו דוא"ל?
פתיחת דוא"ל
שיחות ברשת
קניה באינטרנט
שאלות לתרגול
תוכנות חינם
MSN
ICQ
התקנת ADSL
מודם כבלים
כל הזכויות שמורות למערכות מידע אית“ן©